אהלן...
אז אחרי בערך 8 שנים שאני עוקב אחרי הפורום (ו-28 שנה שאני אוהד את הקבוצה), החלטתי להצטרף ולכתוב. זהירות, זה טיפה ארוך...
מאחר והעיסוק שלי הוא ניהול, רציתי לנסות להאיר זווית קצת שונה לגבי ההנהלה, וההתנהלות (הכושלת) שלה בשנים האחרונות (עם קצת פרספקטיבה ופתח לתקווה).
הרבה מאד מנהלים ובעלים של עסקים מצליחים, לא מבינים תמיד מה היו הסיבות להצלחה (ולפעמים, בתוך הסיבות האלה יש הרבה מזל), מה שגורם להם לאבד את הצניעות (והקשר למציאות), ולחשוב שכל ההצלחה (או רובה) זה רק בזכות הניהול המבריק שלהם.
עסקים קטנים או גדולים - זה לא ממש משנה. הצלחה (או רצף של הצלחות) גורמת לאנשים לאבד את הראש.
לצערנו, זה קרה בבירור גם להנהלה של מכבי (ואני מניח שרובכם זוכרים את ההתבטאויות שלהם ב-2014, אחרי העלייה לפיינל 4 והזכייה).
הם לא הבינו שהמאמן הוא גורם סופר מרכזי בהצלחה, והתחילו לספר לעצמם סיפורים על המבנה הניהולי המבריק שלהם.
בפועל, הדברים הטובים שההנהלה עשתה לאורך השנים היא ההבנה לגבי איך צריך להראות ניהול ספורט מקצועני (הרבה לפני מועדונים אחרים בארץ):
* אצטדיון גדול וחדש, כמקור להכנסות - תחשבו שיד-אליהו קיים בתצורה הנוכחית (בערך) שלו 45 שנה! כמה זמן לקח לבנות אצטדיון בסדר גודל דומה בארץ?...
* הבאה של מאמנים טובים, שנשארו לאורך שנים, גם אם היו חריקות... (רוזין, קליין, שרף, גרשון, בלאט)
* מיצוי מקסימלי של ההכנסות מזכויות השידור ומפרסמים.
* הפנמת חשיבות ההצלחה באירופה.
* כפועל יוצא מהסעיף הקודם - נכונות לעשות הכל כדי לשמור על האליפות בארץ.
* מיצוי מקסימלי של החוקים בארץ (הרי כבר בשנות ה-70' מכבי נשענה על יהודים אמריקאים שהתאזרחו +מיקי/מוטי + זרים).
ולזה אפשר להוסיף גם את היחס לשחקנים זרים, והמעטפת שהקימו סביב הקבוצה (כדי לגרום לשחקנים להישאר בקבוצה תמורת פחות כסף).
החדשות הטובות? זאת לא הפעם הראשונה שזה (כנראה) קרה להם...
מי מביניכם שזוכר את שנות ה-90', זוכר שלאורך רוב התק', היה ברור בתחילת העונה, שמכבי לא תגיע לפיינל4 באירופה (ואפילו לא תהיה קרובה לאיים עליו).
תחשבו שעד השנתיים האחרונות, משנת 2000' ואילך - כמעט בכל שנה, מכבי הייתה מועמדת להגיע לפיינל4 (ובאמת, בחצי מהשנים היא הגיעה לגמר).
ההבדל היחיד משנות ה-90' הוא שאז לא הייתה קבוצה בארץ שהייתה קרובה לאיים על מכבי (חוץ מגליל של 93', ואולי הפועל י-ם של 99').
אז באותן שנים מכבי המשיכה לקחת אליפות באופן קבוע, אבל נראתה ברובן על הפנים.
בעשור האחרון יש את הפיינל4 + החוק הרוסי + ירושלים (ב-4 השנים האחרונות) ששינו את התמונה
אז מה אני רוצה להגיד? שהשנה, בפעם הראשונה אחרי 3 שנים, אני טיפה יותר אופטימי.
עצם ההפנמה שלהם, שהמאמן והצוות שלו הם מרכזיים בהצלחת הקבוצה - היא כבר (סוג) של הפנמת הכישלון.
כן, זה היה הרבה יותר טוב לכולנו אם הם היו מבינים את זה שנה אחת קודם, במקום ליצור לעצמם את הבור התקציבי הענק, שילווה אותנו בשנה-שנתיים הקרובות(ואף מילה על הכדורסל בשנה הקודמת...). אבל, עדיף מאוחר מלעולם לא.
בקיצור - כמו שלא היה צריך להפוך את ההנהלה לגאונים של כדורסל (בהיבט של בחירת שחקנים, הרכבת קבוצה וכו'), לא צריך להפוך אותם להנהלה הכי גרועה בעולם הספורט.
נ.ב1 - אל תאכלו את הקשקושים של ירושלים. מקצועית - הם כמעט לא התקדמו ב-4 השנים האחרונות (למרות הכסף שנשפך שם), והראיה - בליגה המשנית של אירופה, הם נראים סבירים מינוס. המזל שלהם היה שהם נפלו על תקופה ממש גרועה שלנו (אגב, במשחקים ישירים על תארים - הם הובסו פעמיים, בארינה...).
יותר מזה - לא סתם אורי אלון הציב מטרה "יורוליג תוך 3 שנים" (מה שכמובן לא קרה), ולא סתם יש כתבות על משקיע שהוא מנסה להכניס. הוא מבין היטב שהוא לא יכול להמשיך לאורך זמן לשפוך סכומים כאלה, ושהמפתח שלהם הוא הגעה ליורוליג. בלי זה, סביר להניח שתוך כמה שנים היקף ההשקעה שלו יקטן (והתוצ' בהתאם).
נ.ב. 2 רק בשביל הפרופורציות:
* אבי אבן - לא מכיר את הבחור. הוא נמצא במועדון כבר 10 שנים - חצי כעוזר, חצי כסקאוט. גם אם הוא איש מקצוע לא טוב, הוא בטח לא ה-בעיה של המועדון (לא יודע איפה ניקולה עומד, העונה-שתיים הקרובות ילמדו).
* איבוד אליפויות - למי שלא מכיר את ההיסטוריה של מכבי, גם בשנות ה-80 היו סדרות בליגה, שמכבי הפסידה בהן את המשחק הראשון. אלה היו שנים שהיו 2 קבוצות מאד חזקות שנתנו פייט למכבי (הפועל ת"א, וגם קצת הפועל ר"ג). מה היה קורה אם היה אז פיינל4? וואלה, לא יודע. אבל יש מצב שאליפות או 2 היו הולכות לאיבוד.
בעצם, מבין כל איבוד האליפויות מתחיל העשור, אני חושב שרק השנתיים האחרונות מטרידות באמת.
יאללה מכבי!