jol9 כתב:פליקס,
הנקודה שהעלת היא מאוד מעניינת.
למה כל מה שהוא חדש ומודרני הוא בהכרח טוב יותר מהישן והמסורתי? התשובה היא כנראה שזה לא כך, אם כי כמעט בכל רעיון, טוב ככל שלא יהיה, אפשר למצוא
מקומות לשיפור.
גם התהייה הנגזרת לאמירה הזאת היא מעניינת - למה צריך בכלל להיות שוויון בין מינים או לצורך העניין בין בני אדם בכלל?
בכלל נושא השוויון הוא נושא די פילוסופי ומעניין.
בכל אופן, אני קצת מתקשה לקבל זעקות שבר אל מול אמירות תמימות שהחלו את כל הדיון הזה. הרי המצב הוא מצויין ביחס למה שהיה. אנשים צריכים להבין שתפיסות ומנהגים
לא משתנים בשנייה אחת. זאת לא פונקציית מדרגה שמשנה מצב עם הלחיצה על המתג.
האם ברמה הכללית צריך להיות שוויון בין המינים? אני הייתי מפרק את המונח הזה לכל מיני תת הגדרות. למשל שוויון הזדמנויות להתפתחות קריירה זה בהחלט משהו שלא צריכים
להפלות בו על בסיס מין (או דת וגזע). מנגד, אני לא הייתי רוצה שיחידות החי"ר הלוחמות שלנו יהיו מורכבות חצי חצי מבנים ומבנות.
כלומר, אני כמוך, לא רואה שום צורך להרים את דגל השוויון בין המינים לקצה התורן, כי ברוב המקרים יהיה מדובר בצביעות, שכן אותן הנשים שזועקות לשוויון מוחלט, לא באמת רוצות
שוויון בדברים הפחות טובים והפחות נוחים.
כשהייתי נער, קיבלתי את המוסכמות שיש בחרבה המודרנית כדבר המובן מאליו, אבל ככל שהגיל התקדם, התחלתי יותר ויותר להטיל ספק בכל המוסכמות והאידיולוגיות המודרניות. התחלתי לראות שחוקי החברה שלנו הם ממש לא חדמשמעיים, ובהרבה מקרים אין להם ביסוס של הגיון ישר.
אני שוב רוצה לחזור לדוגמא שהבאתי קודם לגבי אדם המשלם מיסים ואדם שלא משלם מיסים, ולמה כל אחד הוא בעל קול שווה בבחירות.
אוצר המדינה הוא בעצם משהו כמו קופה משותפת לכל אזרחי המדינה. הקופה הזאת מתמלאת על ידי המיסים שהאזרחים משלמים. וכך אפשר לראות בבחירות לממשלה בחירה של צוות ניהולי שמקבל מנדט מכל השותפים לנהל את הקופה המשותפת ולהשתמש בה לטובת כלל השותפים. עד כאן הגיוני?
בכל חברה (עסק) השייכת למספר שותפים, מי שמכניס יותר כסף לחברה, הוא זה שמקבל יותר מניות, והוא זה שיש לו יותר "קולות" ויותר השפעה בחברה הזאת בהתאם לכמות המניות שיש לו. דבר הגיוני ומקובל בכל העולם. מי שתורם יותר כסף לטובת כלל החברה, הוא זה שחשוב יותר.
עכשיו נחזור לבחירות. ההיגיון אומר, שמי שמשלם יותר מיסים (תורם חלק גדול יותר לקופה המשותפת), הקול שלו צריך להיות שווה יותר מאדם שמשלם פחות ממנו. גם זה נשמע לי די הגיוני. מה שלחלוטין לא נשמע לי הגיוני, זה איך אדם שלא משלם מיסים בכלל (לא תורם את חלקו לקופה המשותפת) יכול לבחור מה עושים עם הכסף שאין לו שום חלק בכסף הזה?
פה באים האנשים הנאורים (כביכול), ואומרים: "רגע, רגע! אם נתן יותר השפעה לקולות של אלה העשירים יותר, אז הם ינצלו את ההשפעה הזאת רק לטובתם האישית, וידפקו את העניים יותר. זה לא בסדר!". הגיוני? לא כל כך. בעצם למה שאלה שתרמו את רוב הכסף לקופה המשותפת לא יהיו זכאים לרוב ההחלטות שיתקבלו בנוגע לכסף הזה? הם שילמו את הכסף, הם אלו שמחליטים. נשמע הגיוני יותר. ואם נחשוב עוד קצת על הדרישות של הנאורים, אז יוצא שהם בעצם דואגים לטפילים, לאלה שלא נותנים, אלא רק לוקחים, לאלה שלא תורמים לטובת הכלל, אלא רק נהנים ממה שהאחרים תרמו. האם זה טוב? לא כל כך. ואז שוב יבואו הנאורים, ויגידו: "הינה יש נכה צה"ל שאיבד את ידיו בהגנה על המדינה, ועשיו הוא לא יכול לעבוד, אז מה טפיל". וכולם יענו: "וואלה! הנאורים צודקים! הבן אדם נתן את חייו בשבילנו, הוא לא טפיל". נכון? לא כל כך. אז נכון, הנכה הזה הוא לא טפיל, אבל הדוגמא הזאת של הנאורים היא בכלל לא טובה, כי הבן אדם הזה כן תרם לטובת הכלל, לא בכסף, אבל במעשיו (מעשים שבמקרה הזה גרמו לו לנכות). כמעט בכל חברה (עסק) יש שותפים שתורמים רק את ההון, ויש אחרים שתורמים בעבודה. מה שמחזיר אותנו לאותו הבן אדם שלא משלם מיסים באופן קבוע (מובטל באופן קבוע, או עובד בשחור). אדם שכן מסוגל לתרום לטובת הכלל, אבל לא תורם כלום מתוך בחירה. למה יש לו אותם זכויות?...