אבי כתב:מדוע לא אתי מצדם של החרדים לפעול לביטול שירות החובה? אם חבורה של ח"כים פופוליסטיים ופשיסטים מנסים לגייס את החרדים בכפיה, זה רק טבעי שהחרדים יעשו מה שהם יכולים כדי למנוע את רוע הגזירה. אפשר לחשוב גם מה בדיוק תעשה עם החרדים בצבא... אתה באמת צריך עוד עשרות אלפי משגיחי כשרות? כבר אין מספיק ג'ובניקים? יש לך כסף להכשיר את המטבחים בכל בסיס ומחנה צבאי בהכשר בד"צ בשביל אותם חיילים? יש לך כסף לבניית מקוואות בכל בסיס? יש לך כסף להרחבת בתי הכלא לכל אותם אלפי חרדים שיסרבו לשרת?? מה עם סוגיית השירות המשותף עם נשים שתהיה בעייתית מבחינתם של החרדים?
מודל של צבא מקצועי בשכר יטיב גם יטיב איתנו- עכשיו בצבא החיילים הקרביים משרתים תקופה קצרה שמחצית ממנה הם מעבירים בהכשרות והדרכות וכשהם כבר מתחילים להתמקצע הם משוחררים מהצבא. יש כאן בעיה של חוסר התמקצעות שרק צבא מקצועי שבמסגרתו החיילים חותמים על חוזה ארוך טווח (תמורת שכר הולם) יכול לפתור.
אני ממש לא חושש מזה שאנשים משכבות סוציואקונומיות נמוכות יתגייסו לצבא. אפשר לחשוב שהיום משרתים ביחידות חי"ר דוקטורנטים מהסורבון... צבא בשכר יכול להיות הזדמנות מצויינת לאנשים משכבות סוציו אקונומיות נמוכות להתפרנס ולעבור מוביליות חברתית.
היוקרה והכבוד שהחברה רוחשת לאנשי צבא יגדל כאשר אותם אנשים יתגייסו לצבא מבחירתם החופשית ולא בגלל שהמדינה כופה זאת עליהם.
ואוו, באמת שלפעמים אני לא מבין את הלוגיקה שלך.
"חבורה של ח"כים פופוליסטים מנסים לגייס את החרדים בכפייה"?
אין אבחנה מדוייקת מזו למציאות שבה מדינה שלמה צריכה להתגייס לצבא מתוקף החוק (בכפייה) שכמובן תקף עד פתח השכונה החרדית.
אני יכול לומר לך שכבר היום יש לא מעט חרדים (חלקם אפילו מהחלקים הכי "קיצוניים" שיש, ואפילו ממאה שערים) שמשרתים בצבא,
אוכלים אוכל צבאי (לחלקם מסופקות חמגשיות בהכשר מהדרין) כשר ולא עושים דרמה מכל דבר.
כל בסיס צבאי היום הוא כשר, ואני אף אגדיל ואומר לומר שהאוכל שמסופק לצבא הוא ברובו בהכשר מהודר (עלית למשל הפכה את כל פס היצור שלה לחלב ישראל בגלל הצבא).
לגבי הסוגיות הנובעות משירות חרדים בצבא - ברור שצריך לעשות חיץ בין דברים שאפשר לוותר ולהתגמש עליהם (דוגמת נושא אוכל, שילוב ראוי ות"ש אחרים), אבל בינתיים כל התירוצים למיניהם הם קש וגבבה, מי שרוצה לשרת משרת ומקבל מעל ומעבר, מי שרוצה לחפש תירוצים מתחת לאדמה, נתלה בכל מיני בוקי סריקי על כך שהאוכל לא מספיק כשר לו (כשבפועל יש לכך פתרונות), על כך שהוא רואה בת בבסיס (ואוו, ובאוטובוס/ברחוב לא ראוים בנות?) וכד'.
על כל הטיעון שלא חסר מספיק ג'ובניקים - א. הצבא עדיין צריך כ"א איכותי, ולא חסר תפקידים לשבץ אותו בהם.
ב. עשיית צבא היא חלק מהחוזה של כל אזרח פה במדינה ולא משנה באיזה תפקיד. לאותו חלק שלא לומד תורה (ואני לגמרי מסכים עם פטור מגיוס לחבורה מצומצמת שלומדת תורה ברצינות) יש חובה מוסרית ללכת ולהתגייס, ואת זה אומרים רוב הרבנים היום (גם חרדים).
לגבי התוקף המוסרי שיש לח"כים החרדים להעלות את ההצעה הזו -
ברגע ששליחי הציבור של חברה שלא מתגייסת לצבא, חלקה מנימוקים אידיאולגים, מציעים ביטול שירות חובה רק כדי שיהיה נוח לצאן מרעיתם, אני רואה בזה טעם לפגם.
ההצעה הזו הורתה בחטא. היא לא באה משיקולי ביטחון או מנימוקים שבאים להיטיב עם כלל הציבור. היא באה כדי למצוא חלופה נוחה לחוק טל.
לגבי צבא מקצועי:
א. התמקצעות של לוחם פשוט היא בין 8 חודשים (אחרי אימון מתקדם) לשנה. יחידות מובחרות זה בערך שנה וחודשיים. בחשבון פשוט - הרבה פחות מחצי שירות.
רוב הלוחמים משרתים בגדודים וההכשרה שלהם אורכת כשליש מהשירות. שנתיים נוספות הולכות למשימות בט"ש שחשיבותן עליונה.
עוד לא הזכרנו את נושא המילואים, שזה בעצם כוחו העיקרי של הצבא. הכשרתו של לוחם לא מיועדת עד לרגע השחרור אלא גם לאחמ"כ כמילואימניק.
ב. כפי שכבר אמרתי, במדינה של 7 מיליון תושבים טבעת ראשית ומשנית של אויבים מסביב, אי אפשר לקיים מודל כזה.
מעטים האנשים שיבחרו לעסוק בלחימה כמקצוע לחיים, ועוד בלחימה כזו שמצריכה ריחוק תמידי מהבית, שגרה שוחקת + אופציה "מפנקת" לצאת למלחמות (אני מתאר לעצמי תרחיש שחיילים "מתפטרים" מהעבודה רגע לפני מלחמה. למה בכלל להיכנס לתופת אם זה כולה משכורת?)
ג. לגבי איכות האנשים שישרתו בצבא - כל איש שהתעסק בחיים שלו עם כ"א יודע שיש הבדל תהומי בין מציאות שבה אתה בוחר את האנשים שאתה רוצה מכלל האוכלוסייה (חלומו של כל מעסיק. יש לך את אפשרות לקחת את הטובים ביותר למקומות הנדרשים) לבין מציאות שבה הבחירה שלך מוגבלת לאותה קבוצת אנשים שמוכנה לעבוד אצלך כשכירים.
כפי שטענתי לעיל' - מודל של צבא בשכר, מבלי להזכיר את הפילוג שיצור בין עניים לעשירים, פריפריה ומרכז, וכן חתכי אוכלוסיה שונים, יימשוך אליו דווקא את אותם אנשים זקוקים לכסף ולא בהכרח אלה שיוכלו לבצע את התפקידים בצורה הטובה ביותר.