MTA2311 כתב:קודם כל: "ילדי ישראל שיאנים בימי חופש, ולעומתם ההורים בתחתית הטבלה
במחקר שנערך במרכז המחקר והמידע של הכנסת ביוזמת ח"כ ד"ר עינת וילף, הסוקר את הפער בין ימי החופשה של התלמידים לבין ימי החופשה של ההורים בישראל מול מדינות ה-OECD (ארגון המדינות המפותחות בעולם שבו חברות יותר מ-30 מדינות, רובן מאירופה וצפון אמריקה), נמצא כי חופשת הקיץ של תלמידים בישראל אינה חריגה ביחס למדינות אחרות, אולם מספר ימי החופשה במהלך שנת הלימודים גדול יחסית - ישראל נמצאת במקום השני במספר ימי חופשה במהלך שנת הלימודים. במקביל, מספר ימי החופשה להורים הקבועים על פי חוק בישראל הוא מהנמוכים במדינות שנבדקו"
אז אני שואל, למה?
נכון, אפשר לצמצם קצת את הפערים גם על ידי העלאת מכסת ימי החופשה של העובדים במדינה, אבל אין שום סיבה לכך שבכל פעם שמישהו מעז להעלות את עניין ימי החופשה של של התלמידים, ארגון המורים פורץ בזעקות שבר כאילו הסידור הנוכחי הוא לגיטימי.
אתה שוב טועה. החופשים במהלך ימי השנה במדינות המערב הם פחות או יותר חופפים בין לילדים וההורים. את זה אני יודע בוודאות, מלא מעט חברי משפחה שלי שמפוזרים בגולה. החופשים של הילדים צריכים להיות בדיוק כמו של ההורים העובדים( למעט חופשת קיץ). כלומר- ימי חג הם ימי חופשה. בלי כל מני המצאות מוזרות שמאריכות את החופשות.
שמע, היתרונות והחסרונות במקצוע ההוראה ברורים לכולם. מצד אחד- שעות נוחות, המון ימי חופשה, תנאים סוציאליים טובים וכו', ומצד שני, התמודדות בכיתות גדולות, חוסר כבוד( שמקבלים בעיקר המורים הפחות טובים, אבל שיהיה) ומשכורת נמוכה ביחס למורים במדינות אחרות.
בסופו של דבר, המורים במדינה הזאת לא עובדים הרבה, ולכן המקצוע מושך בעיקר אמהות או נשים צעירות שמתכננות להיות אמהות בחצי משרה ומעלה יום אחד.
אין חכמות, המשכורת שהמורים מקבלים היום תואמת את מספר השעות שהם עובדים. כל העלאה בשכר, צריכה להיות מלווה בתוספת שעות ובהורדת ימי החופשה.
אם ילדי ישראל נמצאים בחופש בערך אותה כמות ימים כמו ילדים במדינות אחרות, אז מה אתה רוצה מארגוני המורים? שיעלו את כמות החופשות לאנשים העובדים. זה הדבר הנכון לעשות.
בגלישה קטנה לדיון אחר, ישראל זה מקום די בעייתי לחיות בו בכל מה שקשור לאיכות החיים, לשלווה ולרוגע. החל מזה שכאן כולם הולכים לצבא (כמעט), שיש לנו שכנים בעייתיים, שפעם בכמה
שנים יש כאן מלחמה, אז גם בעבודה יש המון לחץ, מעט חופש וכשההורים מגיעים הביתה, במקום שיהיה להם כוח ורצון להתעסק עם הילדים, הם מתרסקים על הספא ובוהים בטלויזיה.
באירופה (לפחות בתחושה שלי) זה לא ככה, ורואים שיש שם הרבה יותר הקפדה על זכויות האזרח ועל צרכי האזרח, כמו חופשת לידה, ימי חופש, שעות עבודה וכו'.
בחזרה לדיון שלנו - הסידור הנוכחי הוא לגיטימי. המורים זכאים לקבל את מה שהם מקבלים. כמו שאמרתי, את התיקון צריך לעשות בצד השני.
דווקא אופי החופשות בארץ הוא מושלם למה שאתה מדבר עליו. אין חופשות סתם, אלא כולן מוצמדות לחגים, בהם גם ההורים בחופש.
בין יום כיפור לסוכות עשו גשר, שבא על חשבון קיצור חופשת הקיץ, וזה בסדר גמור. כמו שאמרתי, יש לך 70+ ימי חופשה לפזר על שנה שלמה, והדרך הנכונה לעשות את זה לדעתי היא
לחלק את זה לאברעה מקטעים לפי עונות. זה מה שקורה בעולם, וזה גם באופן די דומה קורה בארץ.
לגבי תנאי המורים - הקושי בעבודה, מצדיק את השעות הנוחות, אבל בלי קשר - מורים מתעסקים עם ילדים. אתה הרי לא מצפה שילדים יישבו וילמדו משמונה עד שמונה, נכון? לכן השעות הן
נוחות. אבל אל תשכח שלמורים יש גם הרבה עבודה בבית אחרי שעות ההוראה.
תנאים סוציאליים טובים? תלוי ביחס למי. אולי ביחס לקופאיות בסופר כן. ביחס לכל מקום עבודה סביר בשוק היום, התנאים הסוציאליים של המורים הם פושרים מאוד.
אני חושב שאתה עושה הפשטה של עבודת המורים לרמה של שעות עבודה כמו פועלי ייצור במפעל. שים פועל לעבוד 10 שעות, תקבל תפוקה של 10 שעות.
בהוראה זה לא עובד ככה, ולא צריך להיות מתוגמל באופן הזה.
בסופו של דבר, אתה רוצה חינוך טוב והשכלה טובה לילדים שלנו. את זה אי אפשר להשיג במערכת כמו שהיא היום. אם אני איש הוראה מוכשר (ובמקרה אני ממש לא) ויש לי זיקה
לתחום הכמותי, אני בחיים לא אלך להיות מורה למתמטיקה, אלא אלך ללמוד מדעי המחשב, גם אם אני יודע שאני יכול להיות מורה מדהים ומתכנת בינוני. תנאי העבודה כ"כ שונים,
שאני צריך להיות אידאליסט מוחלט או אדם תמים בשביל לבחור בהוראה.
זה מצב לא טוב, שבסופו של דבר מביא אנשים פחות טובים למקצוע המאוד מאוד חשוב הזה.
אני אמנם יליד 80, ונמצא בארץ מגיל 8 כבר, אבל במקום ממנו אני מגיע, המורים ואנשי ההוראה בכלל היו אנשים מכובדים, לא פחות מרופאים, וכך גם התייחסו אליהם.
את זה ניתן לראות בכל מיני סרטים רוסים ישנים. זה אמנם היה פעם, ואת הציניות שיש היום כבר אי אפשר לשנות, אבל מספיק שכמה אלפי אנשים שבאמת טובים בתחום הזה, היו מוותרים
על קריירות בינוניות בתחומי הטכנולוגיה, הכלכלה ותחומים אחרים, והיו הולכים להוראה, הרמה כבר היתה עולה, והיה מתחיל כדור שלג חיובי, שבסופו של דבר היה משפר מאוד את המצב שלנו.