MTA2311 כתב:למה כן?
אני לא נגד, אבל גם לא רואה צורך מיוחד בהכנסה של התכנים האלה לתכנית הלימודים הסטנדרטית. אולי בתור מקצוע בחירה.
בגלל שאתה אומר את הדברים האלה כצופה מהצד שבטוח שהכל שם זה הלכות וסתם סיפורי סבתא. אבל האמת היא שלימוד גמרא הוא כזה שמעניק לך מס' יתרונות אובייקטיביים, שהעיקריים הם:
1. פיתוח יכולת חשיבה עצמית ויצירתיות.
2. יכולת ניתוח טקסט ברמה הגבוהה ביותר, דבר שהוא בעיניי מהמרכיבים שהכי חסרים כיום במערכת החינוך, שם רמת הניתוח של התלמידים היא לרוב מזעזעת.
3. פלפול ותחכום.
4. ישנן בתלמוד סוגיות מוסריות רבות שיכולות לדבר לכל אדם באשר הוא, חילוני או דתי ואפילו שאינו יהודי.
כמובן שניתן לציין את העובדה שבכל זאת מדובר במסורת ייחודית של העם היהודי מזה אלפי שנים, שראוי שכל יהודי יכיר. לכן אם מלמדים מקצועות כמו ספרות נכרית (ושלא יובל לא נכון, אני בהחלט גם בעד זה), אז קל וחומר שצריך ללמוד משהו מארון הספרים של העם שלנו. אבל כאן אנו נכנסים לסוגיות סובייקטיביות, ולכן לא מניתי זאת ברשימה שלעיל.
אני מהמחזיקים בדעה שהגאונות של העם היהודי מקורה בלימוד התורה הבלתי מתפשר של העם היהודי. אמנם המדענים היהודים הגדולים היו אנשים חילוניים שבינם ובין התלמוד המרחק הוא גדול, אבל אני לחלוטין טוען שהעובדה שאבות אבותינו היהודים שלמדו במשך אלפי שנים, יומם וליל (24-7 כמו שאומרים) מאותם ספרים העבירו הלאה לדורות הבאים, יכולת חשיבה, הבנה והסתגלות מוגברת ביחס לשאר אומות העולם. קשה מאוד להישאר אדיש לנוכח העובדה שהיהודים, למרות מספרם הזעום בעולם, מהווים אליטה אינטלקטואלית כ"כ גדולה בכל העולם. היחס בין המצליחנים היהודים לבין שאינם יהודים הוא בלתי פרופורציונלי לטובת, כשמתחשבים בכך שאוכלוסיית היהודים בעולם כ"כ קטנה. שים לב כמה זוכי פרס נובל, שחקנים, מדענים, אמנים, מליארדרים וכו' יהודים יש ביחס לאוכלוסייה כ''כ קטנה ולא רלוונטית מבחינה דמוגרפית.
שתי נקודות נוספות:
- זכור לי שקראתי שכמה מבתי הספר בעלי אחוז ההצלחה הגבוה ביותר בתעודות הבגרות הם בתי ספר דתיים (ואפילו מאוד) שנותנים דגש על לימודי התורה שבעל פה.
- אני ממליץ לכל סטודנט, ובעיקר לסטודנטים למשפטים (חילונים ודתיים כאחד), שיפנו עבורם כמה שעות שבועיות ללימודי גמרא. שיתפסו להם איזה תלמיד חכם (עם דגש על חכם, כי לא כולם באמת כאלה). מניסיון, מאוד מאוד תורם.