כאן מדברים על הכל
פרסם תגובה

Re: משבר הדיור ומשבר החלב- כשלי שוק וכשלי מחשבה.

25 יולי 2011, 12:54

אבי כתב:צר לי אבל הנאצים היו סוציאליסטים לעילא ולעילא. יש סיבה שהרקע בדגל הנאצי הוא אדום. ההבדל בין הסוציאליסטים הלאומיים לבין הסוציאליסטים ה"רגילים" היה שהאחרונים היו חלק מתנועה בינ"ל שהייתה מסונפת בקשרי נאמנות לברית המועצות.

היטלר היה חסיד נלהב של הכלכלה המתוכננת. הוא לא האמין שאפשר לסמוך על הכלכלה הקפיטליסטית שתעמיד את הקדימויות הלאומיות בראש מעיינה, משום שהקפיטליזם "אנוכי" מטבעו. החלופה שלו הייתה כלכלה מכוונת ומתוכננת בידי המדינה ואפילו בעת הצורך בבעלות המדינה. בשנת 1934 היטלר אמר: "יש לשים קץ להיעדר סייגים על משק חופשי, לטובת הכוונה מתוכננת ופעולה מתוכננת... מה שהיה מקרי בשעתו חייב להיות מתוכנן".
דוגמא לאקטים אנטי קפיטליסטים של המשטר הנאצי:
1. קביעת "תוכנית 4 השנים" ב-1936 כשהרמן גרינג הועמד בראשה עם סמכויות מוחלטות. גרינג הקים ארגון ממשלתי שהעסיק למעלה מ-100 אלף איש בתיאום המדיניות המאקרו כלכלית ולניווט כל המשק. ארגונו של גרינג ביצע את ההקצאת השנתית של השקעות בתעשייה, הכתיב תפוקות במרבית התעשיות, הטיל פיקוח על עסקאות הסחר והמטבע והכשיר עובדים.
2. "חוק הדיוידנדים", חוק שהגביל את הרווחים והדיוידנדים ללא יותר מ-6% ודרש מעסקים להשקיע בחזרה את העודפים או להעבירם למדינה.
3. איסור העברת כסף בצורה חופשית לחו"ל.
4. פיתוח מפעלים ותעשיות בבעלות ממשלתית (זה כבר סוציאליזם לכל דבר ועניין): למשל הקונצרן "רייכסוורקה" ומפעל המכוניות פולקסווגן.
5. פיטורי עובדים נעשו רק באישור הממשלה.
6. צו הקפאת מחירים ב-1936. מונה קומיסר מיוחד שבעזרת מנגנון גדול שמר על ביצוע הצו.

זאת ועוד, חסידים מושבעים של קיינס תמכו במדיניות הכלכלית הנאצית. אפילו קיינס עצמו בהקדמה למהדורה הגרמנית של ספרו ב-1936 כתב שהתאוריה שלו אינה מנוגדת לנציונל סוציאליזם.
אתה אולי יכול איכשהו לטעון שהנאצים לא היו סוציאליסטים אלא דגלו בכלכלה פאשיסטית (אמצעי היצור בבעלות פרטית אבל פעילותם מוכוונת ע"י הממשלה),אגב כלכלה ששלי יחימוביץ' ודומיה מקדמים, אבל אתה לא יכול לקרוא לכלכלה הנאצית קפיטליזם.
אני הייתי בכל מקרה ממליץ לך לחזור ולקרוא את פרק 12 בספר "הדרך לשיעבוד" של האייק, פרק שעוסק בשורשים הסוציאליסטים של הנאציזם. וגם לקרוא את ספרו של לודויג פון מיזס שעוסק באותו נושא: Omnipotent Government: The Rise of the Total State and Total War
את הספר ניתן לקרוא אונליין בחינם!!! :yahoo
http://mises.org/etexts/mises/og.asp

כמעט כל מה שכתבת כאן לא נוגד את מה שכתבתי.
אמרתי בפירוש שהנאצים לא תמכו בשוק חופשי. יחד עם זאת, ההגדרה כלפי שמאל או ימין היא לא זו שמגדירה שוק חופשי. כיום, הימנים הקיצוניים ביותר בארה"ב כמו פטריק ביוקנן דווקא מתנגדים לשוק חופשי. גם בעלות ממשלתית של חברות היא לא תנאי לסוציאליזם, כי אם את הרווחים של החברות מעבירים רק לאנשי ימין, אצולה או סתם פקידים נאצים, זה עדיין פאשיזם טהור.
התמיכה בבעלי ההון, השבירה של מעמד הפועלים, ההעצמה של מונופולים והפגיעה במיעוטים במדינה הם ה-מאפיינים של ימין פאשיסטי מודרני. גרמניה הנאצית התמחתה בכל אחד מהם עד כדי מלכאת אומנות.

אגב, באופן הפוך - התמיכה בשוק חופשי לאו דווקא אומרת שאדם הוא ימני. לארי סאמרס, אחד הכלכלנים הניאו-קיינסיאנים הבולטים בעולם כיום, תמך בדה-רגולציה של שווקי ההון ביחד עם כל תלמידי מילטון פרידמן בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-00. את התוצאות של המהלך הכואב הזה כולנו מרגישים עד היום.

יש חוק בכלכלה פוליטית - אם זה מיטיב אך ורק אם בעלי ההון, זה בהכרח ימין. I rest my case.

קיינס מעולם לא תמך בנאצים וגם לא בכלכלה שלהם. הוא הטיף כנגד "הצטברות מיותרת ולא יעילה של הון בידי מיעוטים אנוכיים". מעבר לכך, הוא גם היה ציוני ותמך בהקמה של מדינת ישראל (אתה מוזמן לבדוק את זה).

כמו כאמרתי לך בעבר, קראתי את הספר של האייק. למרות שהוא מעניין, הרעיונות בו הם קיצוניים ולקרוא אותו היה מתיש ומענה. קשה לי להאמין שאני אחזור לפרקים ספציפיים, אז אני סומך על הציטוטים הישירים שלך :grin

פליקס - שנאת זרים היא שנאת הזרים במדינה. לגרמניה הנאצית לא היה צורך לשנוא את הערבים והיפנים כי הם לא היו במדינה שלה. יהודים וצוענים כן. רוסים כן.

25 יולי 2011, 12:58

קודם כל אתה טועה במספרים. סטלין ומאו הרגו יותר אנשים מכל האכלוסיות של המדינות שציינת גם יחד.

אממ...לא. אתה טועה. אתה חושב שמדינות באפריקה ואמריקה הלטינית הולכות ברגל? הם לא. זה מיליונים שהועלמו ונרצחו, וביחד הם מדלגים בקלילות מעל מאו וסטלין.

25 יולי 2011, 13:36

yiffy כתב:
אבי כתב:דרך אגב לא מעט סוציאליסטים היו בעלי ברית של הנאצים.
האידאולוג הסוציאליסטי הבלגי אנרי דה מאן שעמד בראש המפלגה הסוציאליסטית הבלגית הקים ב1940 איגוד מקצועי פרו נאצי וקרא להצטרפות לנאצים כדי להקים חברה סוציאליסטית באירופה.
בצרפת המנהיג הסוציאליסטי מרסל דאה קרא לשת"פ עם הנאצים והתמנה לשר העבודה בממשלת וישי.

אני בכלל לא מכחיש את זה. הרי גם היום ברק "הסוציאליסט" הוא אחד מבני הברית החשובים ביותר של הימין הפוליטי בישראל.

העניין הוא, שמבחינת האג'נדה הפוליטית (לא הכלכלית/חברתית) הימין של היום הוא יותר שמאלני מהמפא"י של פעם. זה לא במקרה הרבה אנשים גם מהשמאל וגם מהימין התאחדו בקדימה...

25 יולי 2011, 14:44

felix_r כתב:
yiffy כתב:
האידאולוג הסוציאליסטי הבלגי אנרי דה מאן שעמד בראש המפלגה הסוציאליסטית הבלגית הקים ב1940 איגוד מקצועי פרו נאצי וקרא להצטרפות לנאצים כדי להקים חברה סוציאליסטית באירופה.
בצרפת המנהיג הסוציאליסטי מרסל דאה קרא לשת"פ עם הנאצים והתמנה לשר העבודה בממשלת וישי.

אני בכלל לא מכחיש את זה. הרי גם היום ברק "הסוציאליסט" הוא אחד מבני הברית החשובים ביותר של הימין הפוליטי בישראל.

העניין הוא, שמבחינת האג'נדה הפוליטית (לא הכלכלית/חברתית) הימין של היום הוא יותר שמאלני מהמפא"י של פעם. זה לא במקרה הרבה אנשים גם מהשמאל וגם מהימין התאחדו בקדימה...

אתה צודק במאה אחוז. מבחינת דעות אובייקטיביות, אין ספק שהעמדה של גולדה כלפי הפלסטינים הייתה ניצית הרבה יותר מזו של ביבי או שרון.

הקטע הוא שהקשת הפוליטית נראתה אז אחרת, אבל זה לא משנה. טכנית, הימין שולט במדינת ישראל מאז שגולדה עלתה לשלטון, ורשמית היא נמצא בשלטון מאז 77', להוציא "גיהוקים" של רבין וברק.

25 יולי 2011, 14:50

גם בעלות ממשלתית של חברות היא לא תנאי לסוציאליזם, כי אם את הרווחים של החברות מעבירים רק לאנשי ימין, אצולה או סתם פקידים נאצים, זה עדיין פאשיזם טהור.

אתה טועה. חברות בבעלות ממשלתית הם ביטוי מובהק של סוציאליזם. כשהמדינה שולטת על אמצעי הייצור זה סוציאליזם. בכלכלה פאשיסטית לעומת זאת אמצעי הייצור נמצאים בבעלות פרטית, רק הפעילות שלהם מוכוונת ע"י הממשלה, בשיתוף עם בעלי אמצעי הייצור והעובדים. כך שלא הייתי מכנה את הכלכלה הגרמנית פאשיזם טהור.
בכלכלה הנאצית היו המון מאפיינים של סוציאליזם: אטאטיזם ומדינה טוטליטרית, שאיפה לאוטרקיה, התכוננות תמידית למלחמה והנהגת כלכלת מלחמה, עליונות הפוליטיקה והאידאולוגיה על שיקולים כלכלים טהורים.

יש חוק בכלכלה פוליטית - אם זה מיטיב אך ורק אם בעלי ההון, זה בהכרח ימין. I rest my case

לא הבנתי אם אתה מתכוון במשפט הזה לתאר את הכלכלה הנאצית ככזאת שהטיבה עם בעלי ההון. אם כן, אז אני רק יציין שהכלכלה הנאצית לא הטיבה לא בעלי ההון ולא עם האזרח הקטן- הגרעון השנתי צמח מ-2 מיליארד מארקים ב-1928 ל- 15 מיליארד ב-1939. ההוצאות של המדינה עלו ב-50% על ההכנסות שלה ב-1934. ב-1936 הוצאות המדינה עלו עד ל-86% מעל ההכנסות. החוב הלאומי של גרמניה גדל פי 3 בין השנים 1933 עד 1939. מאזן מסחרי שלילי הביא לחוסר יכולת לייבא חומרי גלם לתעשייה.

קיינס מעולם לא תמך בנאצים וגם לא בכלכלה שלהם. הוא הטיף כנגד "הצטברות מיותרת ולא יעילה של הון בידי מיעוטים אנוכיים".

כמו שציינתי מקודם קיינס כתב בהקדמה למהדורה הגרמנית של ספרו ב-1936 שהתאוריה שלו אינה מנוגדת לנציונל סוציאליזם. יתרה מזאת, כלכלנים קינסיאנים בולטים הביעו תמיכה במדיניות הכלכלית הנאצית: עמיתה של קיינס פרופ' ג'ואן רובינסון מקייברידג' כתבה בשנת 1975: "היטלר מצא את התרופה לאבטלה עוד לפני שקיינס סיים להסביר אותה". הכלכלן ג'ון גלבריית כתב בשנת 1977 שהיטלר היה חסיד האידאות של קיינס.
זה גם לא מפתיע כי הכלכלה הנאצית אכן תאמה את האידאות של קיינס- כלכלה מתוכננת, תקציב ממשלתי גדול ויצירת גרעון.

25 יולי 2011, 14:57

felix_r כתב:
yiffy כתב:

ומבחינת סדר היום הכלכלי יש לך "מגוון עצום" של דעות בפוליטיקה הישראלית. קשת נרחבת של דעות משלי יחימוביץ' הנוראית ועד מירי רגב וכרמל שאמה הנוראים גם כן.

25 יולי 2011, 15:48

yiffy כתב:הקטע הוא שהקשת הפוליטית נראתה אז אחרת, אבל זה לא משנה. טכנית, הימין שולט במדינת ישראל מאז שגולדה עלתה לשלטון, ורשמית היא נמצא בשלטון מאז 77', להוציא "גיהוקים" של רבין וברק.

גיהוק? אם אוסלו של רבין נקרא אצלך גיהוק אני מבועתת לשאול איך אתה מגדיר אפצ'י.

25 יולי 2011, 16:21

אתה טועה. חברות בבעלות ממשלתית הם ביטוי מובהק של סוציאליזם.

לא - דווקא אתה טועה. הסוציאליזם תומך רק בבעלות ממשלתית שמקדמת שיוויון. הנאצים הפלו לרעה את המעמדות הנמוכים ותמכו בבעלי ההון - זה הדבר הכי רחוק שיש מסוציאליזם, אפילו יותר משוק חופשי. בשוק חופשי יש "עאלק" סיכוי שאדם ללא רכוש יוכל לבנות את עצמו, ואילו בנאציזם אין כל סיכוי כי הכל מועבר לבעלי ההון.

לא הבנתי אם אתה מתכוון במשפט הזה לתאר את הכלכלה הנאצית ככזאת שהטיבה עם בעלי ההון. אם כן, אז אני רק יציין שהכלכלה הנאצית לא הטיבה לא בעלי ההון ולא עם האזרח הקטן- הגרעון השנתי צמח מ-2 מיליארד מארקים ב-1928 ל- 15 מיליארד ב-1939. ההוצאות של המדינה עלו ב-50% על ההכנסות שלה ב-1934. ב-1936 הוצאות המדינה עלו עד ל-86% מעל ההכנסות. החוב הלאומי של גרמניה גדל פי 3 בין השנים 1933 עד 1939. מאזן מסחרי שלילי הביא לחוסר יכולת לייבא חומרי גלם לתעשייה.

נתוני מאקרו הם לא עדות למצב בעלי ההון. היטלר העביר את השליטה המוחלטת על מקורות ההון לבעלי ההון וראשי הקרטלים הגדולים בגרמניה. זה שהכלכלה הנאצית קרטעה ובין היתר הייתה צריכה את מלחמת העולם השנייה כדי להתגבר על הכשלים התבועים בה - זה רק עדות למה קורה כששמים את כל הבייצים בסל של בעלי ההון. ממש הוכחה חיה לאבסורד בתיאוריות מונעות היצע מנותקות מהמציאות כמו זו של הכלכלן ארתור לאפר.

כמו שציינתי מקודם קיינס כתב בהקדמה למהדורה הגרמנית של ספרו ב-1936 שהתאוריה שלו אינה מנוגדת לנציונל סוציאליזם. יתרה מזאת, כלכלנים קינסיאנים בולטים הביעו תמיכה במדיניות הכלכלית הנאצית: עמיתה של קיינס פרופ' ג'ואן רובינסון מקייברידג' כתבה בשנת 1975: "היטלר מצא את התרופה לאבטלה עוד לפני שקיינס סיים להסביר אותה". הכלכלן ג'ון גלבריית כתב בשנת 1977 שהיטלר היה חסיד האידאות של קיינס.
זה גם לא מפתיע כי הכלכלה הנאצית אכן תאמה את האידאות של קיינס- כלכלה מתוכננת, תקציב ממשלתי גדול ויצירת גרעון.

קיינס מעולם לא דיבר על כלכלה מתוכננת, וזה שתדחוף את זה ביחד עם הביטויים "תקציב ממשלתי" ו"יצירת גירעון" לא יהפוך אותם לקשורים. הוא דיבר על התערבות ממשלתית בעת מיתון על מנת להגביר ביקושים, אך היה חסיד גדול של שוק חופשי והקצאה טבעית של משאבים. הוא פשוט אמר במילים פשוטות את מה שכולנו תמיד ידענו - בטווח הארוך כולנו מתים - ולכן הציע מדיניות לפיתרון של בעיות בטווח מהיר יותר מזה שמספק השוק החופשי. אפילו מתנגדיו הגדולים ביותר, ריצ'ארד ניקסון ומילטון פרידמן, המליצו על קווי מדיניות שהוא תבע במהלך המיתון של תחילת שנות ה-70 ואמרו את הביטוי המפורסם: We're all Keynsians now.

קראתי על הסיפור עם האמירה על הנאציונל-סוציאליסטים. הסיבה שקיינס כתב אך ורק בגרסה הגרמנית של ספרו התייחסות לא מבטלת לשיטה היא שהיטלר כבר היה בשלטון והוא רצה שהגישה לספר תהיה חופשית גם לסטודנטים בגרמניה: http://tmh.floonet.net/articles/jmkintro.shtml
קיינס עצמו התבטא לא אחת כנגד עוולות הנאציזם במסגרת ההסדרים של ברטון וודס בשנת 46', ומי שמבין את הכלכלה שלו יודע שאין דבר וחצי דבר משותף בינו ובין השיטה הנאצית לניהול כלכלה - בעיקר בכל הקשור ליצירת אוטרקיה.
נערך לאחרונה על ידי yiffy בתאריך 25 יולי 2011, 16:23, נערך פעם אחת בסך הכל.

25 יולי 2011, 16:22

racheli_alon כתב:
yiffy כתב:הקטע הוא שהקשת הפוליטית נראתה אז אחרת, אבל זה לא משנה. טכנית, הימין שולט במדינת ישראל מאז שגולדה עלתה לשלטון, ורשמית היא נמצא בשלטון מאז 77', להוציא "גיהוקים" של רבין וברק.

גיהוק? אם אוסלו של רבין נקרא אצלך גיהוק אני מבועתת לשאול איך אתה מגדיר אפצ'י.

רבין היה ראש ממשלה כולה 3 שנים (מאז 77'). אדון ביביהו כבר מחזיק בכיסא 6.

25 יולי 2011, 16:49

אני חייב לעדכן אתכם שהמחאה האדירה נגד מחירי הדירות עברה עכשיו מתחת לחלון שלי. בחיים שלי לא ראיתי כאלה מחוזות. הכוח של אנשים כשהם מסוגלים להתאגד כנגד האדישות והאנוכיות הוא פשוט מחזה מדהים.
שומעים את השירים במרחק של 6 רחובות. איך לומר בעדינות, היד הנעלמה לא מככבת בהם...

25 יולי 2011, 19:39

yiffy כתב:אני חייב לעדכן אתכם שהמחאה האדירה נגד מחירי הדירות עברה עכשיו מתחת לחלון שלי. בחיים שלי לא ראיתי כאלה מחוזות. הכוח של אנשים כשהם מסוגלים להתאגד כנגד האדישות והאנוכיות הוא פשוט מחזה מדהים.
שומעים את השירים במרחק של 6 רחובות. איך לומר בעדינות, היד הנעלמה לא מככבת בהם...

בי-ם לא מורגש כ"כ...

25 יולי 2011, 19:43

בנימין נעמן כתב:
yiffy כתב:אני חייב לעדכן אתכם שהמחאה האדירה נגד מחירי הדירות עברה עכשיו מתחת לחלון שלי. בחיים שלי לא ראיתי כאלה מחוזות. הכוח של אנשים כשהם מסוגלים להתאגד כנגד האדישות והאנוכיות הוא פשוט מחזה מדהים.

בי-ם לא מורגש כ"כ...

תעבור למרכז העיר. הבניינים רעדו :dance4

25 יולי 2011, 20:31

באמת? (:
בבועה של בקעה לא שומעים כלום...

25 יולי 2011, 21:47

בנימין נעמן כתב:באמת? (:

הגזמת חביבי, זה רחוק טילים...
תקפוץ מתישהו, נאכל ג'חנון :D

26 יולי 2011, 06:41

לא רחוק מביתי , צצו להם הבוקר 3 אוהלים + כורסא...
שלטים ענקיים - "ישכור עם ישראל".

כמו שהולך הלחן של השיר ההוא - כל הארץ אוהלים אוהלים.
עם שמח עם צוהל ? זה לא.

26 יולי 2011, 07:29

yiffy כתב:
בנימין נעמן כתב:באמת? (:

הגזמת חביבי, זה רחוק טילים...
תקפוץ מתישהו, נאכל ג'חנון :D

חחחחח
5 דקות באופניים.

26 יולי 2011, 12:44

הנאצים הפלו לרעה את המעמדות הנמוכים ותמכו בבעלי ההון - זה הדבר הכי רחוק שיש מסוציאליזם

הנאצים ניהלו מדינת רווחה נדיבה סוציאלסטית מא' ועד ת'. הנאצים הנהיגו פיקוח על מחירים, פיקוח על שכר דירה, העניקו סובסידיות לאיכרים, בדיקות שיניים חינם לאזרחים והסיטו את הציבור נגד בעלי רכוש.
הנאצים תמכו בבעלי ההון? ממש לא. כבר הזכרתי את חוק הדיבידנדים מ-1934. בנוסף אליו גם היטלר הטיל מיסים מופרזים על תאגידים, ומס רווח הון רצחני. בנוסף הנאצים הטילו בתחילת מלחמת העולם השניה 'מס מלחמה' של 50% שהוטל על עשירי גרמניה.
הכל מפורט בספר של אלי גוטץ (Aly Gotz) שמתאר את מדינת הרווחה הנאצית: Hitler's Beneficiaries: Plunder, Racial War, and the Nazi Welfare State.

בנוגע לקיינס- קיינס דגל בכלכלה מתוכננת ובמעורבות רבה של הממשלות בכלכלה. מעורבות שכוללת עידוד צריכה באמצעות הוצאה ממשלתית גבוהה, עבודות ציבוריות, תקציב גרעוני, תמריצים, רגולציות, סובסידיות ונכונות לאינפלציה. זאת לא מדיניות של חסיד שוק חופשי. יתרה מזאת, אותו חסיד של שוק חופשי פרסם ב1926 ספר שנקרא The end of laissez faire שבו טען שהסתיימה תקופת הכלכלה החופשית. דרך אגב, בספר שהתפרסם בגרמניה ב-1936 ואותו הזכרתי מקודם קיינס כתב בהקדמה שיהיה הרבה יותר קל ליישם את המדיניות שמתוארת בספר במדינה טוטליטארית מאשר במדינה שבה קיימים תנאים של תחרות חופשית ומידה רבה של לסה פייר.

אפילו מתנגדיו הגדולים ביותר, ריצ'ארד ניקסון ומילטון פרידמן, המליצו על קווי מדיניות שהוא תבע במהלך המיתון של תחילת שנות ה-70 ואמרו את הביטוי המפורסם: We're all Keynsians now.

מילטון פרידמן לא אמר את המשפט הזה. הוא אמר משפט אחר: "In one sense, we are all Keynesians now; in another, nobody is any longer a Keynesian." הוא התכוון במשפט הזה לעובדה שממשיכי דרכו של קיינס הם הרבה יותר קיצוניים ממנו עד כדי כך שהם כבר לא קיינזיאנים. פרידמן החביב דיבר על הנושא הזה בקטע קצרצר בסדרת הטלויזיה שלו free to choose מ-1980 . צפה בקטע( באורך דקה וחצי):
http://www.youtube.com/watch?v=_9DH07MBG_w

ריצ'רד ניקסון אמר את המשפט: "I am now a Keynesian in economics". אבל לא אני לא מחשיב את ניקסון בתור האורים והתומים של הקפיטליזם. האיש הרי הוריד את ארה"ב מתקן הזהב והפך את הדולר לנייר טואלט...

26 יולי 2011, 13:17

ומי בדיוק הגה את תקן הזהב הזה? החבר הטוב ביותר שלך - ג'ון מיינרד קיינס.

מדיניות הרווחה של הנאצים הייתה שקולה לחלוקה של חמציצים בבתי תמכוי. הם העניקו תמיכה מועטת לחקלאים רק כדי למנוע התמרדות שלהם, אבל העניקו זכויות יתר לקרטלים הגדולים ואף אפשרו להם לפעול כמונופולים על פי חוק - אין תמיכה יותר ניכרת בבעלי הון מזה. ה"מיסים על תאגידים" היו מיסים רק על בעלי העסקים הקטנים, אותם הנאצים שאפו לחסל על מנת להטיב עוד יותר עם בעלי ההון הגדולים, ואף עשו זאת בהצלחה. מס מלחמה גדול הונהג לא רק בגרמניה הנאצית אלא בכל מדינה בעולם המערבי במהלך מלחמות העולם, ולכן זה לא מעניין. בנוסף - הפיקוח על המחירים שלהם נועד למנוע אינפלציה - מושא שנאתם של אנשי ימין - ולא על מנת להטיב עם שכבה כזו או אחרת בעם.

שוב - שרבוב שני ביטויים ביחד לא הופך אותם לקשורים. כלכלה מתוכננת היא בעלות ממשלתית וניהול באמצעות מכסות ייצור. קיינס היה אחד המתנגדים הבולטים ביותר של זה. אין שום קשר וחצי קשר בין כלכלה מתוכננת להתערבות ממשלתית.

עבודות ציבוריות, רגולציה ותקציב גרעוני היו מדיניות חדשנית של קיינס לעומת כל הכלכלנים השמרנים שתקעו את ארה"ב והעולם במיתון של 29', ואם הם היו מיושמים קצת יותר טוב הם גם היו מונעים את המשבר הכלכלי האחרון. נכונות לאינפלציה ניכרת אף פעם לא הייתה נחלתו של קיינס. קיינס דווקא הטיף כנגד מדיניות מוניטרית של הגדלת הכסף ותבע את המושג "מלכודת הנזילות" המתייחס לחוסר האפקטיביות של מדיניות זו. הבעיה היא שעל מנת ליישם את המדיניות הפיסקלית שהוא המליץ עליה היה צריך להעלות מיסים, ומכיוון שהפוליטיקאים לא הצליחו לעשות זאת, הם פנו למדיניות מוניטרית שהובילה לאינפלציה של שנות ה-70.

laissez faire הוא ביטוי צרפתי שמשמעותו היא "אל תיגע" - כי היד הנעלמה תסדר את זה. היסטוריונים משתמשים בו על מנת לתאר תקופה אפלה של קפיטליזם חזירי ושל חוקי ג'ים קרואו בארה"ב שהחלה אחרי מותו של אברהם לינקולן ונמשכה עד פרנקלין דלאנו רוזוולט והניו דיל (1865-1936). במהלך תקופה זו לא הייתה כל רווחה, עניים מתו ברחובות ללא כל גישה לשירותי רפואה ועשירים שחו בנפט ובכסף כמו לוויתנים משומנים. קיינס כמובן דיבר על מות תקופה זו ועל תחילת הקפיטליזם כמו שאנחנו מכירים אותו עם תחילת הניו דיל. היום יש קונצנזוס על כך שכלכלה מעורבת מסוג זה היא הביטוי הסביר ביותר לכלכלה חופשית, לצד וויכוח על כמה מס הכנסה ורווחה יש לבצע (ימין רוצה מעט משניהם, שמאל רוצה הרבה).

סתם להעשרה - הניו דיל היא הסיבה לכך שעשירי ארה"ב כינו את רוזוולט "That man". הוא נישל מהם את השליטה הבלעדית על ה"עאלק" שוק חופשי של ארה"ב והחל להכניס בפעם הראשונה רעיונות של חברה אמריקאית שמי שמרכיב אותה הוא לא רק עשירים לבנים.

26 יולי 2011, 15:32

michael כתב:לא רחוק מביתי , צצו להם הבוקר 3 אוהלים + כורסא...
שלטים ענקיים - "ישכור עם ישראל".

כמו שהולך הלחן של השיר ההוא - כל הארץ אוהלים אוהלים.
עם שמח עם צוהל ? זה לא.

עכשיו יש כבר 10 אוהלים ועשרות אנשים שנמצאים במקום,
המחאה מתפשטת כמו אש בשדה קוצים בכל הארץ.

26 יולי 2011, 18:05

תשמע מיכאל, לא שקריית אונו היא לא עיר תוססת עם בעיות דיור, אבל נראה לי שלב המחאה נמצא בערים אחרות :grin
פרסם תגובה